sâmbătă, 17 martie 2012

"Nestemata" primaverii!

Zambila (Hyacinthus orientalis) este o plantă perenă ce poate atinge pana la 40 cm în înălțime. Numele de Hyachintus provine din mitologia greaca - "nestemata", si face aluzie la frumusetea tanarului Hyacinthus. Initial, zambilele au fost cultivate de vechii greci si romani, fiind apreciate pentru mirosul puternic. Hyacinthus orientalis a inceput sa fie comercializata prin secolul XVII de olandezi, care vindeau bulbii la preturi exorbitante, facand astfel ca zambila sa fie o planta rara detinuta doar de cei mai bogati colectionari. 
Frunzele zambilei sunt alungite, cu o lungime de 25 - 30 cm, iar florile sale pot avea cele mai diverse culori: purpuriu, violet, alb, roz, piersic, albastru, rosu, galben si portocaliu, grupate câte 5 - 10. Bulbul are până la 10 cm. Planta are nevoie de un sol umed, cald si se dezvolta bine pe locuri insorite, pe soluri fertile, bine drenate. Se uda putin iar dupa ce acestea infloresc se inceteaza udatul! 
In casa, plantele in ghiveci infloresc doar o singura data si de aceea trebuie cumparate altele noi in fiecare an. Dupa perioada de inflorire, bulbiii nu trebuie aruncati, ci ii puteti planta intr-un loc descoperit la adancime de 15 cm, putand astfel sa infloreasca in anul urmator. Bulbii ce sunt plantat fortat in luna septembrie vor inflori in preajma Craciunului, iar cei nefortati se planteaza in ianuarie pentru a inflori primavara.
Mod de plantare in apartament: asezati un strat de pamant de fundul unui vas, iar deasupra lui bulbii, la distanta mica unii de altii. Spatiile goale se umplu cu pamant, astfel incat la suprafata acestuia sa apara doar varfurile bulbilor. Vasul trebuie asezat apoi la intuneric, intr-un loc racoros si umed, acoperit cu un strat de turba gros de 15 cm. Cand incep sa se observa varfurile frunzelor din stratul de turba, vasul trebuie transferat intr-un loc luminos, la circa 10 Celsius, crescand apoi treptat temperatura pana se ajunge la 18 Celsius. Bulbii se pot aseza mai poi in ghiveci si udati regulat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu